La festa dels Tonis 2015. Coneixem l'ofici d'espinyar

Divendres, 09/01/2015

Divendres a la tarda es va fer un dels primers actes de la Festa dels Tonis 2015. Relacionat amb la temàtica de la festa d'enguany, que és el bosc i els seus oficis, es va explicar i es va fer una demostració, als jardins del Centre Cultural Costa i Font, l'ofici d'espinyar. Un cop collites les pinyes, aquestes s'espinyaven al mes de juliol, normalment al'era. Primer calia coure-les bé fent una graella de pins, ja fos a les calderes que tenien algunes masies o bé escaldant-les en una caldera. Per coure les pinyes es tallaven cinc pins i amb ells es feia una gran graella alçada a mig metre de terra. A sobre s'hi posaven branques de pi o d'alzina i a sobre un parell de pams de gruix de terra. Al damunt hi abocaven les pinyes a cabassos. Per sota, amb una gatosa, s'encenia. Un cop cremat es treien els troncs i les branques gruixudes amb el ganxo quedant les pinyes rosses. Si es coïen al forn, s'encenia el forn com els de pa, amb el terrer i les branques que havien guardat la pila de pinyes. Un cop calent es treia la brossa i es deixava una mica de foc al fons per a mantenir l'escalfor. Per remoure les pinyes dins del forn s'utilitzava un tiràs de ferro. Quan eren rosses les treien. Un cop cuites les pinyes, s'espinyaven i es llençaven a l'era on calia remoure-les cada mitja hora per a fer caure els pinyons. Amb la forca treien les pinyotes i amb el tirà apilaven els pinyons.

Encara que d'una manera diferent, aquest procediment es va poder veure aquest divendres al Centre Cultural. Aprofitant unes brases, primer van coure les pinyes. Tot seguit amb una fusta, fent la funció com de martell, van fer caure els pinyons que després van trencar per a poder ser comestibles.