La festa dels Tonis 2015. Els menjars de Sant Antoni amb Montserrat Barrachina
Com cada any la Montserrat Barrachina ha encetat la programació especial de Ràdio Taradell en motiu de la festa dels Tonis i ho ha fet explicant-nos les receptes de Sant Antoni. En aquesta edició ha explicat com es feien els Cigrons amb bacallà, ha seguit amb unes taronges a la glòria, una sípia amb mandonguilles i ha acabat amb una coca de vidre.
Cigrons amb bacallà
400 grams de cigrons cuits
150 grams de bacallà
1 ceba
1 pebrot
2-3 tomàquets
4 grans d'all
Llorer
Oli d'oliva (unes 8 cullerades)
Taller els alls a la juliana i salteu-los en una cassola amb oli d'oliva; afegiu-hi la ceba i el pebrot tallats menuts i, quan ja estan ben estovats, incorporeu-hi els tomàquets, pelats, sense llavors i tallats a dauets. Quan aquest sofregit hagi adquirit el punt desitjat, ajunteu-hi els cigrons i deixeu-ho coure tot junt una mitja hora; si ho veieu massa eixut, aboqueu-hi una mica d'aigua calenta. Passat aquest temps, afegiu-hi el bacallà dessalat i esmicolat i feu que cogui tot junts uns vint minuts. Serviu-ho ben calent.
Targones a la glòria
6 taronges
300 grams de sucre
3 ous
2 cullerades de farina de blat de moro (maizena)
6 guindes
Nata
Encapçareu les taronges i les buidareu, i de la polpa que n'haureu tret, en fareu suc, tot triturant-la. En aquest suc hi heu de barrejar els ous, la farina de blat de moro i el sucre; tot plegat ho fareu coure a foc fluix fins que s'espesseixi. Ho deixareu refredar i, uncop fred, n'omplireu les taronges buidades, que decorareu amb nata i una guinda al cim, o unes maduixes.
Sípia amb mandonguilles
(per a quatre persones)
300 grams de carn de vedella picada
100 grams de carn de porc picada
1 ou
1 llesca de pa
Una mica de llet
Julivert
1/2 cullerada de canyella mòlta
1 ceba
200 grams de tomàquets madurs
Farina
1/2 litres de brou
600 grams de sípia
Una picada d'all, julivert, pinyons, un parell de galetes maries i un bon raig de vi ranci
Barrejar les carns picades amb una mica de julivert, també picat, la llesca de pa remullada amb llet i escorreguda, l'ou una mica batut, i un polsim de canyella en pols, sal i pebre. Un cop tot ben barrejat cal formar les mandonguilles no gaire grosses, passar-les per la farina, fregir-les en un cassó amb força oli i ben calent. Reservar-les. Netejar i trossejar la sípia. Posar-la en un cassó a coure. Que deixi anar el seu suc i se'l torni a beure. En una cassola sofregir la ceba tallada petita, fins que quedi ben tova. Llavors cal tirar-hi els tomàquets ratllats, la salsa de la sípia i una mica de brou. A mida que es va evaporant, anar-n'hi afegint fins acabar-lo tot. Si la salsa queda grumullosa, passar-la pel colador xinès. Tirar-hi la picada, les mandonguilles i la sípia i deixar coure uns minuts més. Si fa falta suc, tirar-hi una mica més de vi ranci, vi negre o brou... Al tirar-hi la picada s'hi pot afegir també una mica de xocolata ratllada o trossejada i que es vagi desfent en el suc.
Coca de vidre
1 massa de pizza fresca
Oli
Pinyons
Sucre
Anís
Estirar un tros de pizza ben fina (en poden sortir entre quatre i sis). Pintar-la bé amb oli amb l'ajuda d'un pinzell. Repartir els pinyons i el sucre (generós). Coure-la al forn prèviament escalfat a uns 220º, durant uns 10-15 minuts (s'ha de daurar però no cremar). Treure-la del forn, immediatament tirar-hi una mica d'anís per sobre (es pot fer amb un pinzell o bé amb una cullereta).