La Mancomunitat, sòcia fundadora de l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització
El regidor taradellenc Joan Canó representa la Mancomunitat La Plana en el naixement d'aquesta associació impulsada per l'Agència de Residus de Catalunya.
La Mancomunitat La Plana és des d'aquest dimecres sòcia fundadora de l'Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya, després d'haver-ne signat l'acta fundacional i els estatuts que han de regular-ne el funcionament. La nova entitat està formada inicialment per 16 organitzacions i formen part de la seva junta directiva la Fundació Banc de Recursos, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Fundació Areté, Cartaes Tàrrega, l'Ajuntament de Viladecans i la mateixa Mancomunitat, que ha estat representada pel membre de la junta de govern i regidor de Sostenibilitat de Taradell, Joan Canó.
També hi són presents les organitzacions de l'àmbit de la reutilització següents l'Associació per a la Sostenibilitat Humana, Ecològica i Social (ASHES), Formació i Treball, Rezero, Humana, l'Associació Pangea, la Fundació Engrunes, l'Associació Social Andròmines, Solidança, PRESEC (entitat gestora de l'Ajuntament de Gavà) i la Fundació Migranodearena.
La reutilització, després de la prevenció, és una de les estratègies bàsiques que es prioritza com a element clau per evitar la generació de residus i avançar cap a un model de residu zero. L'Associació de Centres i Serveis de Reutilització es fixa tot un seguit d'objectius per impulsar el sector: principalment, promoure la reutilització de recursos i la preparació per a la reutilització de residus.
La nova associació també treballarà per augmentar la sostenibilitat econòmica i impulsar la competitivitat dels centres i serveis de reutilització de Catalunya. Alhora, es duran a terme les tasques necessàries per tal de traslladar a la ciutadania i a la societat en general els beneficis socials, econòmics i mediambientals de la reutilització i la preparació per a la reutilització. Per tal d'assolir aquests objectius, es preveu elaborar i difondre estudis d'experiències i bones pràctiques dels serveis de reutilització i preparació per a la reutilització.
L'associació pretén ser una plataforma que doni servei als seus socis i, alhora, vetlli pels interessos del sector envers les administracions nacionals i internacionals.
La voluntat de crear una associació que englobi i vehiculi els centres i serveis de reutilització a Catalunya va sorgir en el marc del projecte europeu SUBTRACT, del qual l'Agència de Residus de Catalunya és sòcia. L'Agència de Residus de Catalunya va liderar i impulsar el projecte per tal de donar-li forma treballant conjuntament amb els agents del sector de la reutilització.