La Mancomunitat tanca la campanya 'A cegues no mola' d'aquest any
Per sisè any consecutiu els municipis de la Mancomunitat La Plana han portat a terme les accions emmarcades dins del programa A cegues no mola amb l'objectiu de potenciar unes festes majors de qualitat, amb menys riscos i lliures de sexisme.
Les intervencions d'aquest estiu van començar a la Festa del Sol Creixent als Hostalets de Balenyà el 14 juliol, van seguir 4 i 5 d'agost a la Festa Jove a Tona, el dia 11 d'agost a la Festa Major de Seva, el 26 d'agost a la Festa Major Jove de Taradell i el 9 de setembre a la Festa Major de Viladrau.
Enguany s'han treballat nous materials preventius. La pancarta El sexisme no està convidat a la festa ha estat acompanyada per una nova pancarta amb el lema Aconseguir-ne pot ser fàcil passar-se també. S'ha creat un material A l'altra banda de la barra, que ha servit per compartir la perspectiva de salut pública i de prevenció de violències amb les entitats organitzadores i els ajuntaments. En aquest context les entitats han utilitzat el nou recurs de les polseres, que serveixen per identificar els participants majors d'edat i així agilitzar la identificació dels menors a qui no es pot dispensar alcohol. En total, es van repartir 7.500 polseres entre totes les entitats que organitzaven una festa on es venia alcohol.
L'estand ha funcionat com a un punt d'atenció i consulta, on oferir els següents serveis: informació sobre consums de drogues, atenció d'assetjaments sexuals, dispensació gratuïta d'aigua, testos d'alcoholèmia i dispensació de kits del plaer per una sexualitat sana i afectiva. S'han distribuït un total de 1.500 ampolles d'aigua i realitzat 118 testos d'alcoholèmia.
Enguany també s'ha comptat amb un protocol contra assetjaments sexuals, que s'ha aplicat amb la col·laboració de les entitats organitzadores, la Policia Local i el personal de seguretat. Aquest protocol va guiar la intervenció de les persones responsables de l'estand en tres situacions concretes en què es van denunciar actituds sexistes com pressionar o perseguir. Aprofitant la campanya s'ha col·laborat en l'estudi anual de l'Observatori Noctàmbul@s de la Fundació Salut i Comunitat, per conèixer les violències sexuals en espais d'oci, realitzant enquestes a persones joves que participaven d'aquesta.
Per aquesta campanya es compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Direcció General de Joventut i la Direcció General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya. I amb la col·laboració de Mossos d'Esquadra, cossos de seguretat municipals i entitats organitzadores de la Festa Major.