La taradellenca Clàudia Pallarols guanya la segona edició del Premi Anastasi Aranda
Clàudia Pallarols, amb el treball Estudi del grau d'automedicació a la població de Taradell, ha guanyat la segona edició del premi Anastasi Aranda al millor treball de recerca. El veredicte s'ha donat a conèixer aquest diumenge al matí a l'Espai Montseny de Viladrau, amb la presència d'alcaldes i regidors dels ajuntaments que promouen el premi: Taradell, Santa Eugènia, Viladrau i Seva.
Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell, ha encapçalat la representació taradellenca en un acte on també hi havia el regidor d'Educació, Lleïr Pladevall. També hi han assistit les regidores Lídia Alonso, Berta Camprubí i Míriam Martínez i el regidor Toni Pérez. D'altra banda, no hi ha faltat Jordi Codinachs, director de l'Institut de Taradell.
Enguany s'han presentat 15 treballs. Cabanas ha recordat la figura del mestre taradellenc Anastasi Aranda i el perquè l'any passat es va decidir canviar el nom del premi i obrir-ho a la resta d'ajuntaments.
El jurat de l'edició d'enguany estava format per Albert Sangrà, Dolors Solà, Oriol Casellas, Laia Bosch i Maica Bernal, que han explicat que "hem tingut en compte l'originalitat del tema, el rigor i el tractament científic, la metodolgia utilitzada, la formalitat i el bon gust de la llengua i el grau de la relació entre la temàtica del treball i els municipis de Taradell, Seva, Viladrau i Santa Eugènia". També ha destacat la qualitat dels treballs i la presència de "diversos àmbits temàtics molt engrescadors". En definitiva, Sangrà, portaveu del jurat ha destacat que "tots són bons treballs que en el seu moment ja van ser avaluats pels seus professors".
A banda del treball de Pallarols, que finalment ha estat el guanyador, hi havia quatre finalistes més: El jovent de Taradell i les fake news. Un estudi sociològic, de Xènia Amblàs; Epidèmies a la grècia antiga. Un diagnòstic entre la mitologia i la racionalitat, de Pere Vinyes; Història del futbol a Seva, de Martí Moya, i Taradell arqueològic, de Lluc Santacoloma.
El jurat ha decidit, per unanimitat, premiar Estudi del grau d'automedicació a la població de Taradell de Clàudia Pallarols per la problemaàtica i acutalitat del tema, l'estructura i el nivell de detall i l'ús acurat de la llengua, pel bon tractament de les dades i la seva anàlisi en profunditat, la capacitat comparativa i l'atractiu visual en la seva presentació i pel seu alt impacte dedifusió local".
Clàudia Pallarols té 17 anys i va estudiar a l'Institut de Taradell. Aquest mes de setembre ha començat Farmàcia a Barcelona. En el seu treball de recerca va posar sobre la taula la hipòtesi que la població de Taradell de 12 a 84 s'automedica de forma inadequada. En la seva metodologia va elaborar unes enquestes que li van servir per arribar a la conclusió que més de la meitat dels enquestats s'automediquen, que la tendència és abusar d'aquests medicaments i també que una part de la població recorre a la farmàcia sense diagnòstic previ. Aquests resultats li van servir per corroborar la seva tesi inicial. Anterior a les enquestes, Pallarols havia fet una tria dels medicaments i va estudiar el tema per poder-lo treballar.