La UAB entrega la recerca històrica i arqueològica de la Ruta de l'Aigua
Ha permès descobrir un nou molí fins ara desconegut.
L'estudi és el resultat d'un encàrrec fet per la Regidora de Cultura i Patrimoni amb l'objectiu de determinar el valor històric d'un conjunt de molins situats a la Riera de Taradell des de l'edat mitjana fins que van deixar de ser funcionals i van ser o bé abandonats i convertits en ruïnes o bé dotats d'altres usos, com ara el residencial, desvinculats així de l'activitat que els va originar. L'estudi també ha descobert un molí que gairebé havia desaparegut sense deixar rastre, i en el marc d'aquesta recerca, se n'ha pogut determinar el seu emplaçament aproximat. És el Molí del Colomer, actualment desaparegut, i que gràcies a aquesta recerca s'ha pogut documentar al segle XIII. La seva existència s'ha pogut descobrir i constatar en les nòmines de cases de pagès que pagaven el delme al Casal de Mont-rodon.
Els investigadors han posat en evidència l'avançat deteriorament dels casals, dels molins, de les rescloses i de les canalitzacions, construccions algunes ja desaparegudes. També ha posat en relleu el paisatge agrari vinculat a aquests sistemes hidràulics. En el procés de recerca ha estat molt important la identificació de les restes i dels sistemes hidràulics en la documentació escrita medieval que s'ha trobat als arxius públics i privats.
Amb tot aquest estudi es preveu dotar la Ruta de l'Aigua dels elements històrics i patrimonials acurats i amb un estudi molt exhaustiu. D'aquesta manera, les persones que segueixin aquesta ruta es podran nodrir d'informació qualificada.
Entrevista a la regidora de Cultura i Patrimoni, Míriam Martínez: