Laura Raurell guanya la 3a edició del Premi Anastasi Aranda al millor treball de recerca
Laura Raurell, exalumna de l'Institut de Taradell i veïna de Seva, ha guanyat la 3a edició Premi Anastasi Aranda al millor treball de recerca de Batxillerat. El guardó s'ha lliurat aquest diumenge al migdia a la sala polivalent de Seva.
L'alcaldessa de Seva, Anna Maria Pineda, ha estat l'encarregada de donar la benvinguda i ha assenyalat que aquest premi és “un exemple col·laboració entre municipis” i alhora “una oportunitat perquè els nois i noies aprenguin a fer recerca”.
El jurat, format per Maica Bernal, Laia Bosch, Oriol Casellas, Albert Sangrà i Dolors Solà, ha explicat que “s'ha tingut en compte “l'orginalitat del tema, el rigor i el tractament científic, la metodologia utilitzada i exposició, la formalitat en la prentació i el bon ús en la llengua i la relació de la temàtica del treball amb els municipis de Taradell, Seva, El Brull, Viladrau i Santa Eugènia de Berga” que són els que promouen aquest premi. El jurat ha volgut felicitar els treballs de tots els participants i en concret dels cinc finalistes així com el seu professorat: “No avaluem un treball de Batxillerat sinó el mèrit d'un treball de recerca on es desenvolupa el mètode del treball de recerca.
En aquest sentit el guanyador ha estat Candi, un testimoni de la història recent catalana de Laura Raurell. En la seva exposició, la jove, molt emocionada, ha explicat que “sempre m'havia preguntat sobre la història del meu besavi, Candi Blancafort Sala, que va ser víctima del franquisme i el van tancar a la presó”. El treball gira entorn de la història d'aquesta persona del qual Raurell en fa ver una extensa recerca per intentar entendre el perquè va estar tancat a la presó durant sis anys de forma, com molta altra gent, injusta. La seva besnéta l'ha definit com un “home valent, senzill i d'una bondat imaginable”.
La resta de finalistes han estat Covid 19 i tu et vacunes? de Mireia De Arriba; La diferència entre els adolescents amb discapacitat de comunicació a les xarxes socials de Julia Batlló; Creació d'una intel·ligència artificial per traduir de llenguatge de signes de Núria Llopart, i Projecte d'un habitatge unifamilar amb criteris de disseny nZEB i ‘Passive House' de Julià Ausió.
L'acte ha comptat amb l'actuació musical d'Oriol Vilasís i Alba Boada. La guanyadora va rebre 1.200 euros.