L'Ecomuseu i la UVic proposen un taller de pagès per al 22 de juny

Dijous, 16/06/2016

L'Ecomuseu del Blat i la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC organitzen una jornada formativa al voltant de l'agroecologia alimentària i la valorització del patrimoni rural. En concret, proposen un taller de pagès en què s'ensenyarà a fer pa, seguint tot el procés: des de segar el blat fins a fer el pa. Es farà el proper dimecres 22 de juny, de 9 del matí a 7 del vespre, i el Mas El Colomer de Taradell és un dels llocs on es farà el taller, que té un preu de 70 euros.

Segons expliquen des de la UVic-UCC, l'objectiu és "fer de pagès, tot participant en la feina de la sega tal com es feia abans de l'arribada dels tractors al camp; observar les eines tradicionals del pagès, tot visitant les col·leccions de patrimoni rural material de Mas El Colomer; apreciar els avantatges de la producció d'aliments de proximitat, tot fent un tast d'aliments km 0; conèixer els tipus i les propietats bàsiques de varietats autòctones de llavors, farines i pans, i fer de forner, tot participant en un taller d'elaboració de pans antics".

La jornada tindrà lloc al llarg d'un dia sencer. De bon matí, al camp dels Ametllers de Taradell, els participants aprendran a fer les feines de la sega, amb les eines, els gestos i les tècniques tradicionals, de la mà de pagesos veterans. A mig matí, visitaran les col·leccions de Mas El Colomer (s. XI): selles, guarniments, carros, eines de tracció animal, cistells i eines de conreu. Al migdia dinaran al mateix mas, amb aliments agroecològics de proximitat. I, a primera hora de la tarda, aniran al Jaciment Arqueològic del Camp de les Lloses (Tona), a aprendre a fer pa com es feia abans i a conèixer conceptes bàsics del món dels cereals i les farines.

Entre els professors que impartiran el taller hi haurà el pagès taradellenc Pere Cantal.

Més informació dels tallers.