Mor l'escultor taradellenc Josep Ricart i Maimir
Ha mort aquesta matinada als 94 anys d'edat a Barcelona.
Josep Ricart i Maimir (Taradell, 6 de juny de 1925) ha mort la matinada d'aquest 29 de març als 94 anys a Barcelona, on residia des de feia anys. Ricart Maimir era conegut per la seva vocació artística d'escultor i és l'autor de diferents monuments taradellencs. En destaca el monument de L'Atlàntida (1978), un homenatge a Mn. Cinto Verdaguer i al seu poema L'Atlàntida. També són obra seva el monòlit a Francesc Camprodon (1967), el monument Exaltació a la vida i la pau (1976), el monument a Pau Casals (1977), el monument a la Pagesia (1978), monument a Tots els caiguts (1978), les figures de l'entrada del Parc d'Esports (1974), el monument a Joan Vilacís (1982), el monument al Metge Rural (1983), el monument a l'expedició a l'Everest (1985), al del Gos Caçador (1997), al d'Antoni Sors (1994), la T (escultura al·legòrica a Taradell) (2000), l'escultura de Sant Antoni Maria Claret al jardí de la Residència (2001), diverses imatges de Santa Llúcia, així com les del Roser i de Santa Maria de la Cabeza, a l'església de Sant Genís, entre d'altres.
Entre les obres destacades de Ricart Maimir fora de Taradell en destaca el grup d'escultures de la Cooperativa Montseny (Barcelona), el monument a l'Home del Mar (Torrevella), el de Tona Ciutat Pubilla, el monument al Doctor Trueta a Barcelona o el de l'Estatut de Catalunya ubicat a l'entrada del Parador de Turisme de Les Masies de Roda i també el Sant Crist de la Seu d'Urgell de terra cota (2001/02), passat a bronze entre el 2005 i el 2006. L'obra de l'escultor taradellenc s'ha vist exposada a tot el món: Mèxic, els Estats Units, les Filipines, França, Holanda, les Filipines o Veneçuela en són alguns exemples. També va guanyar diversos premis. L'agost del 2002 es va dedicar l'exposició temàtica de la festa major de Taradell a la seva obra mentre que el gener del 2018 se li va fer un petit homenatge, en el marc de la festa major d'hivern, col·locant una placa a la casa on va néixer, a Can Mirambell, a la plaça de Santa Llúcia.
Les obres de Josep Ricart i Maimir tenen en comú els simbolisme. Era un artista que buscava el missatge en cada una de les seves creacions que es poden definir com a molt humanes. Ell mateix es definia com un artista social del poble. Entre els temes de les seves obres hi ha la injustícia, el dolor, la fam, la pau, el diàleg, la pobresa i la religió. També destacava pel gran tractament que feia de les mans, tant per la seva bellesa com pel simbolisme que transmetia en cada figura.
En el tercer volum del Nou vint-i-u. Taradell història, imatges i memòria hi podeu trobar un article de Laia Miralpeix titulat Josep Ricart Maimir. L'escultor social i del poble.