Noves històries migratòries amb el projecte ‘Perfils’ de l'Institut
Alumnes de segon d'ESO han entrevistat persones que han deixat el seu país i ara viuen a la comarca.
Un curs més, el projecte Perfils, apropament al fet migratori va tenir molt bona acollida entre els centres d'ensenyament secundari de la Mancomunitat La Plana, entre els quals hi ha l'Institut de Taradell. Hi van participar 103 alumnes de segon d'ESO. Les primeres activitats es varen iniciar a partir de finals de 2018 i a tots els centres el projecte va finalitzar durant el mes de maig. Durant tots aquests mesos van tenir lloc diverses accions tant dins com fora de les aules. Per una banda l'alumnat va rebre xerrades i va participar de dinàmiques a les aules entorn les dades i causes socials, demogràfiques i econòmiques del fet migratori, com també sobre els estereotips i prejudicis que envolten la immigració i el nostre dia a dia.
La part més creativa del projecte la van experimentar els ialumnes fora l'horari lectiu compartint converses en format d'entrevista amb persones procedents de l'estranger i que han viscut una o vàries experiències migratòries. Aquestes converses varen permetre als joves apropar-se al fet migratori d'una manera molt personal. El resultat d'aquestes trobades està disponible per a tothom ja que es van enregistrar i editar i ara es poden visualitzar a través al canal de YouTube de la Mancomunitat La Plana i a les xarxes socials.
En total, s'han entrevistat 50 persones que actualment resideixen a la comarca d'Osona, majoritàriament a Tona i a Taradell, i que procedeixen de 30 països diferents: Albània, Argentina, Bolívia, Brasil, Bulgària, Colòmbia, Equador, Escòcia, Espanya, França, Geòrgia, Hondures, Hongria, Índia, Itàlia, Japó, Marroc, Mèxic, Nepal, Nigèria, Paraguai, Polònia, Portugal, Romania, Rússia, Senegal, Síria, Ucraïna, Uruguai i Xile. El projecte té el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat.