Taradell acull el comiat de la darrera promoció de residents de Medicina Familiar i Comunitària
Durant la jornada, els especialistes en formació a la Catalunya Central presenten els seus treballs finals de recerca
La Unitat Docent Multiprofessional d'Atenció Familiar i Comunitària (UDMAFiC) de la Catalunya Central de l'Institut Català de la Salut (ICS) va celebrar dijous a Taradell la XIV Jornada de Recerca i Docència, amb l'objectiu d'acomiadar la darrera promoció de residents de Medicina Familiar i Comunitària. Es tracta de 31 metges, un 58% dels quals continuaran treballant al territori un cop finalitzada la seva residència de quatre anys. L'acte es va fer a Can Costa.
La jornada, que va comptar amb més d'un centenar de participants entre residents, tutors, coordinadors docents i direccions dels equips d'atenció primària, va celebrar que fa 15 anys que aquesta unitat forma professionals de medicina de l'especialitat familiar i comunitària. Va començar el 2009 i, durant aquests anys, ja s'han format un total de 222 professionals.
La benvinguda de la sessió va anar a càrrec de Núria Prat, gerent de l'Atenció Primària i a la Comunitat de la Catalunya Central; de Josep Vidal, coordinador de la Unitat de Recerca i Innovació–IDIAPJGol, i de Cristina Muñoz, coordinadora docent de l'Equip d'Atenció Primària Manlleu. Prat va animar els residents a participar en projectes de recerca: “Una oportunitat de participar en l'evolució i l'avenç de la medicina i l'atenció primària”.
La jornada també va comptar amb una conferència a càrrec del metge de família i professor de la Facultat de Medicina de la UVic Carles Blay, que va reflexionar sobre la professió i la vocació de ser metge.
Posteriorment, es van presentar els deu treballs finals de recerca realitzats pels 31 residents que s'acomiaden. Els treballs de recerca exposats han abordat inquietuds i problemàtiques detectades a les consultes d'atenció primària des d'una visió holística i comunitària. Alguns dels temes tractats han estat problemàtiques psicoafectives, control de patologies cardiovasculars, control del dolor i la continuïtat assistencial basada en l'atenció centrada en la persona.
Com a novetat d'aquest any, s'ha premiat un dels treballs amb el finançament de la publicació en una revista científica. La recerca guardonada és la que han fet els professionals Berta Bertrans Vilaró, Jordi Brescó Escura, Andrea Catalán Morales, Judit Muñoz Freixer i Patricia Santos Duran sobre “Prescripció del tramadol en dolor crònic no oncològic per part de l'atenció primària de la Catalunya Central”.
La cloenda de la jornada va anar a càrrec d'Elisabet Descals, directora assistencial de l'ICS a la Catalunya Central, i Laura Camps, cap d'estudis de la UDMAFiC Catalunya Central.