Taradell participa en la primera reserva d'aus rapinyaires nocturns de Catalunya
Durant dos anys s'han fet diferents actuacions al sud d'Osona per donar valor i protegir aquestes espècies que afavoreixen la biodiversitat de la zona
Una trentena de finques de Taradell, Malla, Tona i els Hostalets de Balenyà formen la primera reserva d'aus rapinyaires nocturns de Catalunya. Ha nascut de la mà del Grup de Naturalistes d'Osona i una trentena de propietaris de finques i masovers disposats a millorar la gestió de les poblacions de rapinyaires en aquest espai de gairebé 800 hectàrees.
Durant dos anys s'han fet diferents actuacions per afavorir la biodiversitat. Gràcies a això, mussols comuns i banyuts, xots o òlibes comencen a habitar amb més comoditat el sud de la Plana de Vic. En aquest procés ha estat important el canvi de percepció de pagesos i ramaders, que s'han adonat del valor de protegir aquestes espècies, segons expliquen des del Grup de Naturalistes.
Les poblacions de mussols comuns i banyuts, xots o òlibes havien disminuït notablement al sud de la comarca, una zona eminentment agrícola, i es trobaven en situació de vulnerabilitat. En especial el mussol comú i l'òliba, sobretot pels casos d'atropellaments i electrocucions i també perquè ingerien rosegadors enverinats amb raticides.
Les actuacions que s'han fet van des de millorar les zones dels marges dels camps -on s'han plantat plantes arbustives i arbòries-, la instal·lació de caixes niu o teules niu perquè es puguin reproduir o la millora de les basses d'aigua perquè si una au hi cau en pugui sortir.
Una de les iniciatives que ha tingut més repercussió és la creació d'una teula niu per a la cria del mussol comú. Es tracta d'un model de teula que han ideat els naturalistes que s'integra a la teulada de la casa de pagès, del graner o del paller.
Per exemple, una de les finques que forma part de la reserva és el Mas el Colomer de Taradell. La seva propietària, Montse Lleopart, explica que ells sempre han tingut la "sensibilitat" d'intentar preservar l'espai, però estan molt satisfets amb l'assessorament del Grup de Naturalistes d'Osona. "Ells ens han explicat les espècies que vivien a cada zona de la finca i ens han recomanat on col·locar les casetes niu o les caixes de reproducció. Lleopart explica que a la finca hi viuen algunes òlibes, mussols comuns i xots, "però encara en voldríem molts més, els que vulguin venir seran benvinguts".
La finca de Lleopart properament començarà una prova pilot per erradicar els raticides que, de retruc, enverinen els rapinyaires.
La primera reserva de rapinyaires nocturns ja està creant escola. I es vol replicar el projecte al Baix Penedès, la Garrotxa i el nord d'Osona.