Tati Furriols: ''Els Tonis són una expressió maravellosa de la manera de fer i de ser del poble català''
L'activista Carles 'Tati' Furriols va ser l'encarregat de fer el pregó de la Festa dels Tonis de Taradell, un pregó que va començar dient que era "un repte i un honor fer-lo" i en el qual va repassar la seva infantesa al municipi.
Va recordar quan, als anys 60, passava els estius a Taradell. D'aquella època en recorda els plataners gegants que hi havia a la carretera de Balenyà, el so de les sirenes i els treballadors i treballadores de Can Costa, les dones rentant a la Font Gran i Mossèn Vilacís "passejant per la carretera, a prop de casa, a Ca l'Huguet, més endavant, Can Furri". També els 70, quan anava amb Lluís Arumí, l'Espanyolet, i li deixava passejar l'eugua pels camps que hi havia abans d'arribar al barri de Sant Miquel. "Va ser una època que van començar a desaparèixer els carros i els cavalls". I finalment, als 80, quan reneix una afició a la comarca "i els galliners de Can Furri es transformen en una quadra de cavalls".
Furriols va voler dedicar el pregó a Bernat Serdà, "un home que coneix millor que jo la vida d'aquest poble i el món dels animals, fill de Taradell, i veterinari", a qui li va desitjar una prompte recuperació.
I no hi van faltar les paraules dedicades a la cultura popular: "Les festes i manifestacions de la cultura popular i tradicional del país són part del patrimoni immaterial i cultural i un valuós llegat que es transmet de generació en generació. La cultura popular és el conjunt de manifestacions culturals produïdes per les classes populars". Va afegir que "Catalunya és una nació sense estat, una nació resistent que al llarg dels darrers tres segles ho ha tingut en contra tot per la seva supervivència. Ha estat aquesta resistència i perseverança del poble el que ha mantingut vives les tradicions i la manera de ser i sobretot la seva llengua, el pilar cenral que aguanta la nació".
I també va defensar el projecte dels Tonis "amb iniciatives de tot tipus", assenyalant-ne cinc: l'ús de patrimoni com a eina de transmissió de la cultura popular i tradicional; la persevació i conservació del patrimoni rural, aquest passat que cal consevar i perservar; la tasca de recuperació i conservació de les eines, els seus usos i de la seves paraules; la creació de l'espai físic de l'Alzinar i la tasca de recuperació de la memòria històrica perquè sense el coneixement i el reconeixement del nostre passat no caminarem cap a un futur ben consolidat". En resum, va dir, "els Tonis són una expressió meravellosa de la manera de fer i de ser del poble català".
En aquest punt, va llegir unes paraules de Lluís Puig i Gordi, conseller de Cultura a l'exili, que deien, entre d'altres que "em sento orgullós d'haver-vos pogut acompanyar en diversos moments de la vostra tasca incansable amb pro de la recuperació i restauració de tants i tants elements relacionats no només amb la vostra festa sinó amb tot allò que ens explica les arrels de la nostra manera de ser i de viure". Va recordar que ara fa deu anys de la declaració de la Festa dels Tonis com a Festa Tradicional d'Interès Nacional i va encoratjar i demanar que "malgrat els moments de pandèmia i en homenatge i record als que ens han deixat ens cal seguir dempeus, reinventar-nos com a festa, com a poble i com a país que volem lliure i complet".
Finalment, Furriols va acabar amb un prec: "Pertany al poble català decidir la seva llibertat i independència, no defallim fins aconseguir que Catalunya sigui un nou estat del mon una nació lliure, sobirana i oberta al món. Unir-nos per fer realitat aquest somni".