Un llibre recorda l'escola del Colomer 75 anys després de la seva fundació
Més d'un centenar de persones van assistir aquest dijous al vespre a la presentació del llibre L'escola del Colomer i Josefa Lleopart. Història d'una escola i una mestra rural a Taradell (1942-1959) de Júlia Aregall i Miquel Rosell. Va ser una jornada molt emotiva ja que molts dels assistents a l'acte eren exalumnes d'aquesta escola rural taradellenca, però no només de Taradell sinó d'altres pobles de la comarca com Tona, Malla o Munta, entre d'altres.
Els seus autors, mestres d'Educació Primària que ha cursat un Màster sobre Innovació Educativa a la UVic i que s'han especialitzat en Didàtica de les Matemàtiques i Didàctica de les Ciències respectivament, Júlia Aregall i Miquel Rosell, van explicar com a partir de l'elaboració del seu treball de final de Màster i els resultats obtinguts a partir de la feina realitzada durant el darrer any havien pogut elaborar aquest llibre i com a través d'aquests han descobert un model d'escola singular que ens ajuda a entendre la vida i la formació dels nens i nenes del món rural d'una època passada". Van assenyalar que "l'Escola del Colomer va ser un centre amb unes característiques molt singulars per l'època i el context en què es va desenvolupar". El llibre, editat per Cal Siller, s'estructura en dos grans blocs: la mestra, Josefa Lleopart i l'Escola El Colomer i també s'hi pot trobar un llistat d'alumnes així com una recopilació de fotografies.
L'acte també va comptar amb el Doctor en antropologia i professor de la facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC, membre del Grup de Recerca del Coneixement i Didàctica i impulsor de la Xarxa de Patrimoni Rural-Ecomuseu del Blat, Cinto Torrents, que va explicar la seva relació amb El Colomer i amb els autors de l'obra. Per altra banda, Teresa Mirambell, filla de Josefa Lleopart, coneguda també com "la senyora Pepita", va començar el seu parlament que "amb molts dels alumnes vam passar la infància junts". També va destacar diverses qualitats de la seva mare com que "no va deixar mai d'estudiar, tenia molta organització, va comptar amb l'ajuda del seu pare" i va afegir que "estic orgullosa de la vida de la mare". Tot seguit va explicar com havia començat aquest projecte. En aquest sentit va agrair al Grup de Recerca Local de Taradell i a l'Ajuntament per haver col·laborat fa tres anys en la iniciativa de fer un vídeo que es parles de l'escola i va recordar la trobada que es va fer, en aquest cas amb exalumnes de Taradell, i on amb en Cinto Torrents es va parlar de la necessitat d'estudiar més sobre aquest tema i de fer-ne aquest llibre" aprofitant que aquest 2017 es compleixen els 75 anys de la fundació de l'escola.
Per la seva banda, Montse Lleopart, del Mas El Colomer, va explicar que el proper 30 de setembre aprofitant una nova trobada d'exalumnes que coincidirà amb un dinar de celebració, es farà, durant el matí, una jornada de portes obertes a la zona del Mas El Colomer on hi havia l'escola. Lleopart va comentar que "no vaig viure el què va ser l'escola fins fa tres anys, quan el Grup de Recerca Local va començar a treballar-hi, era l'espai de la tieta però malgrat tot, tinc clar que escola convivia amb la vida a pagès, que seguia el seu curs". Lleopart també va reflexionar amb la relació entre els alumnes i la família del Colomer. Així va explicar que els alumnes "eren la canalla; l'escola, el col·legi i l'aula, l'estudi". I va concloure destacant la importància de tenir un vídeo, un llibre i un document sobre l'escola del Colomer.
La presentació del llibre la van tancar els alcaldes de Tona i Taradell, Josep Salom i Lluís Verdaguer respectivament. Salom va destacar que "la senyoreta Pepita, que així és com la coneixíem, va deixar molta petjada i va ajudar a moltes persones en la seva formació". També va assenyalar que "va ser una persona avançada en el seu temps". Verdaguer va destacar la feina dels voluntaris del Grup de Recerca explicant que "és la primera vegada que a partir del treball que s'ha fet des del Grup de Recerca se'n fa un llibre". Va recordar que a la Biblioteca hi ha l'Espai Joan del Colomer, dedicat a Joan Lleopart, germà de la Josefa, i per tant la importància de tenir un llibre "que expliqui la vida de la seva germana en el seu espai". L'alcalde de Taradell també va tenir paraules d'elogi a Cinto Torrents i va agrair a la família Lleopart la seva implicació amb el poble.
Un cop finalitzat l'acte els assistents van poder-se fer una foto en un photocall muntat per a l'ocasió i veure una petita mostra de fotografies i documents de l'escola elaborat per l'Arxiu Fotogràfic de Taradell.