Una empresa de l'automòbil vol comprar El Tint i fer-hi també un espai turístic

Divendres, 08/05/2015

La zona de la Torre del Tint deixarà de ser un espai abandonat i tornarà a cobrar vida. El ple de l'Ajuntament de Taradell, celebrat aquest dijous al vespre, va aprovar per unanimitat un conveni urbanístic que ha de servir perquè es pugui desencallar tota la finca d'aquesta antiga fàbrica. L'alcalde, Lluís Verdaguer, va explicar que es tracta "d'un conveni molt important davant el deteriorament que ha patit tant l'edifici com el bosc". Tot plegat tira endavant després que una empresa s'ha interessat per comprar la finca per ubicar-hi una indústria, però alhora per fer-hi una aposta en el sector turístic, ja que "una part la voldrien destinar a l'allotjament", va destacar Verdaguer.

En el conveni es proposa que si aquesta empresa -de la qual no va avançar el nom- fa la compra, l'Ajuntament es compromet a iniciar els tràmits perquè s'hi pugui permetre, a més d'indústria, "l'ús hoteler". Verdaguer va explicar que "són dues coses complementàries". L'alcalde no va voler desvetllar el nom de l'empresa, "perquè ens han demanat confidencialitat", però sí que va dir que està relacionada amb el món de l'automòbil, no en el sentit de fabricació, sinó més aviat d'embalatge i de muntatge.

P1010567.jpgEl conveni també preveu un altre canvi: la possibilitat de modificar la qualificació de la Torre del Tint. Ara està considerada un espai públic dins d'una finca privada i la idea és que passi a ser un espai privat. En canvi, el molí que hi ha més a prop (el Molí de Més Amunt) passaria a ser municipal. Alhora l'empresa es compromet a cedir-lo reformat, ja que actualment està en molt mal estat. Un dels objectius que va explicar Verdaguer és que aquest espai es podria destinar a l'Ecomuseu del Blat. La intenció de l'empresta també és recuperar els jardins i obrir-los perquè el poble en tornés a fer ús.

Jordi Freixas, portaveu d'ERC, va dir que "és un edifici emblemàtic del poble i que és positiu qualsevol actuació i millora que s'hi pugui fer". També va destacar la importància que s'hi instal·li una indústria i el fet que això pugui "generar llocs de treball". Des de SI, Concepció Baucells va afegir que "era difícil trobar una sortida per aquest edifici" i va destacar que "les modificacions que s'han de fer a través d'aquest conveni són petites pel que suposarà per a Taradell tenir arreglat aquest espai". El regidor no adscrit, Josep Ricart, va comentar que "és una aposta important pel poble i per desenvolupar aquest sector".

Una fàbrica històrica

A principis dels anys 80 va tancar Comercial Sert de Taradell. Tothom la coneixia per El Tint. No era únicament l'empresa més gran del poble, sinó que a més hi ha un carrer del poble, el carrer Domènec Sert, que porta el nom de qui, juntament amb el seu germà Francesc, va construir aquesta fàbrica taradellenca que, amb el pas dels anys, s'ha convertit en un edifici emblemàtic i distintiu del municipi.

El dia de la inauguració dels primers estudis.Comercial Sert SA va ser fundada l'any 1845 per Domènec Sert i Rius i instal·lada al carrer de Trafalgar de Barcelona. Va ser la primera empresa de tot l'Estat Espanyol que va teixir catifes mecànicament. De seguida es va construir una nova fàbrica a la Sagrera, també de Barcelona, i va ser concedit al seu fundador el títol nobiliari de Comte de Sert. La fàbrica a Taradell es va crear al voltant de l'any 1890 i a la primera dècada del s. XIX es van construir la totalitat de les naus.

La coneguda Torre del Tint va ser utilitzada, durant la dècada dels 80 i gran part dels 90, per diverses entitats taradellenques. Entre d'altres, Ràdio Taradell, des dels seus orígens, l'any 1983, fins el 1987, quan l'emissora es va traslladar al segon pis de l'Ajuntament. A finals dels 90, les darreres entitats que la van utilitzar van ser Tint Taradell Teatre i algun grup de música que hi anava a assajar. Des de llavors, tota la finca va quedar abandonada i amb el pas dels anys s'ha anat deteriorant, sobretot en els darrers mesos, i com a conseqüència de fets vandàlics que han trencat pràcticament tots els vidres dels edificis i van fer malbé el poc material que hi havia a dins.