Programa núm 56 de Fem Salut 13/05/2013

Dimarts, 14/05/2013

En aquest programa vam finalitzar el test per saber com vivim les nostres emocions i en vam conèixer els resultats, vam resumir el que ens van explicar a una conferència a la que vam assistir i que tractava del poder dels hàbits, vam començar el primer d'uns quants fascicles sobre la dieta mediterrània explicant què és la dieta mediterrània, i vam proposar-vos vàries activitats esportives pels propers caps de setmana. Tot seguit us detallem tot això, secció per secció. I us enllacem al podcast.

Mens Sana In Corpore Sano - Emília Bosch -

Aquí teniu la 5a i última part del test per saber com vivim les nostres emocions i els resultats.

ESCOLTAR ALS ALTRES
1 - Si els altres t'expliquen el que els preocupa, t'avorreixen? els escoltes amb interès? els dones consells? et poses de mal humor?
2 - Penses sovint que la gent del teu voltant és massa informal, incompetent o irresponsable?
3 - Creus que acostumes a saber el que senten els altres, sobretot la gent que coneixes?
4 - Diries que saps distanciar-te del teu punt de vista i posar-te al lloc de l'altre? Sempre? Quasi sempre? Depèn de la persona? Depèn del tema? Quasi mai?
5 - Si algú plora davant teu, què sents? T'incomodes? El consoles? Plores amb ell?
6 - Què pensen els altres del teu sentit de l'humor? Diuen que les teves bromes són de mal gust, acostumen a agradar o només a alguns?
7 - La teva família i alguns dels teus amics sostenen que moltes vegades et costa admetre que t'has equivocat? És veritat? Reflexiones sobre el que et diuen?
8 - Si et fan suggerències sobre aspectes que has de canviar, penses que darrera les crítiques s'amaga una mala intenció? Et qüestiones, però et molesta? Ho agraeixes perquè és una forma de millorar?

RESULTATS


  • Consciència emocional


Les emocions es senten més enllà de que a un li agradi o no. L'important és ser conscients d'elles i reconèixer-les quant ens assalten. Si t'ha costat respondre a les preguntes, ja és senyal de que la teva consciència emocional podria millorar. El qüestionari posa de manifest algunes de les dificultats i desequilibris més freqüents en els nostres estats d'ànim i pretén sobretot evidenciar quina és l'emoció que amb més freqüència s'apodera de nosaltres. L'autoconeixement, la via real cap a la salut, consisteix en descobrir i no en "construir" qui sóc amb prejudicis.

  • Control emocional


Aquest apartat del qüestionari pretén ajudar-te a determinar fins a quin punt controles les teves emocions o elles et controlen a tu. Si bé no puc ser amo dels meus sentiments, sí puc ser-ho del que faig amb ells, i aquest fer-me amo responsablement del que sento és la veritable eina. Si has contestat "sí" a les dues primeres preguntes, hauries de plantejar-te si la impulsivitat et perjudica més que t'ajuda. Ser conscient de quant ens paralitza la por, la ràbia o l'adversitat permet actuar tot malgrat això. La salut emocional resulta de no reaccionar sempre de la mateixa manera.

  • La mirada dels altres


A vegades s'està més pendent dels altres que d'un. Obsessionar-se per agradar i buscar l'aprovació porta a oblidar-se de les pròpies necessitats. El qüestionari intenta revelar com els altres influeixen en la teva conducta i ajudar-te a que siguis més conscient de com et relaciones amb ells: des de la igualtat, des del control i domini, des de les ganes d'ajudar i agradar sempre, o des d'aquella persona que naturalment ets.

  • Confiança i autoestima


És fàcil sentir-se segur i confiat si mai es prenen riscos. A vegades, per no complicar-nos la vida, seguim immersos en el mateix, tot i que no sigui el que produeixi satisfacció. La veritable bogeria és fer sempre el mateix i esperar un resultat diferent. Agafar les regnes i responsabilitzar-se de la pròpia vida és la sortida. "Dependent" deriva de "pendent", i es refereix literalment a allò "que penja", que està suspès sense base en l'aire, allò incomplet, sense entitat. Aprèn a confiar en tu: aquell que t'estima ho farà pel que ets i no per allò que sembles ser. Veure's només a través dels ulls dels altres és perdre's.

  • Escoltar als altres


No hem de dependre de la paraula dels altres, però hi ha una diferència entre dependre i escoltar. Si som adults no hem d'obeir cap consell, però si que ens convé tenir-los en compte. No podem estar pendents de la opinió de fora, però convé registrar-la amb claredat. Paradoxalment, no mirar-se mai als ulls aliens també podria significar perdre's.

L'anotació - Carme Tuneu - 

El passat dimecres vam assistir a la conferència "El poder dels hàbits" que va anar a càrrec de la coach, masoterapeuta i emprenedora Gemma Soler Raspall. Aquesta era la 1a de les 3 conferències que conformen el cicle de conferències "Equilibri i benestar: del pensament a l'acció"  d'UnnimCaixa BBVA. Bé, com que ens va semblar interessant, us en fem una pinzellada:

UN HÀBIT és un comportament repetit regularment, que requereix un petit o cap racionini (és a dir, no es pensa, surt automàticament) i que és après (és a dir, no és innat). Un hàbit és bo o dolent en funció d'un mateix. Un hàbit només depèn d'un mateix.

EXEMPLES D'HÀBITS A INCORPORAR/ELIMINAR: fumar, menjar molt, menjar molt de pressa, engoixar-se per tot, beure excitants, no trobar mai el moment de plegar de la feina, fer esport, menjar sa, quedar amb amics, anar a passejar, rentar-se les dents, llegir, veure el vas mig ple, etc.

TIPOLOGIA D'HÀBITS: físics (per exemple, menjar sa), afectius (per exemple, no sortir de casa fins que la parella no t'ha fet un petó), socials (per exemple, fumar), morals (per exemple, cada any col·laborar amb una recaptació pel càncer), intel·lectuals (per exemple, llegir), mentals (per exemple, la necessitat d'estar en un lloc en silenci per estudiar), i d'higiene (per exemple, rentar-se les dents).

Sapigueu que al 70% de la població li agradaria canviar algun hàbit i que només entre un 5% i el 15% ho aconsegueix. I és que incorporar o eliminar un hàbit a la nostra vida no és fàcil, cal aturar-nos i prendre consciència de vàries coses:
1- ENTENDRE LA MECÀNICA DEL FUNCIONAMENT. Això vol dir separar a l'individu de l'estímul que l'indueix a una determinada conducta, és a dir, localitzar i trencar la rutina que provoca l'hàbit. No serveix de res repetir-nos "no, no, això no", al contrari, el cervell hi pensa més, hem d'utilitzar un pensament alternatiu, hem de canviar de rutines.
2- ENTENDRE ELS ASPECTES BIOLÒGICS. Hem de saber que l'amígdala (que està al cervell) té com a principal funció el processament i l'emmagatzematge de reaccions emocionals, és a dir, que per canviar d'hàbits hem de lluitar contra l'amígdala. No és fàcil perquè, per defecte, el cervell vol estalviar energia, precisament per això ens movem per hàbits, perquè amb un hàbit no pensem sinó que actuem automàticament com a resposta a un estímul i al no pensar gastem poca energia, així que l'amígdala sempre farà de dimoniet i intentarà que no canviem d'hàbits. Però hem de pensar que si fem un esforç avui obtindrem un rendiment demà. Al començament no serà fàcil incorporar o eliminar un hàbit però al final ja el farem automàticament.
3- SER CONSCIENTS. Resulta que un 40% de les decisions que pren una persona al llarg del dia no són meditades sinó simples rutines que el cervell repeteix de forma inconscient. Per tant, alhora d'incorporar o eliminar un hàbit, hem de ser conscients de l'esforç que hem de fer i  del rendiment que en traurem, i  no deixar-nos portar perquè sinó no aconseguirem res.
4- REPETIR una i altra vegada el comportament que volem aconseguir per aconseguir que sigui un hàbit.
5- CASTIGAR-NOS quant no actuem adequadament per incorporar o eliminar l'hàbit desitjat. Això no vol dir autoflagelar-nos sinó, per exemple, si ens volem aprimar i un dia mengem més del compte doncs l'endemà prohibir-nos el cafè de bon matí que tant ens agrada.
6- RECOMPENSAR-NOS quant actuem adequadament per incorporar o eliminar l'hàbit desitjat. Això és perquè els hàbits es creen quan apareix una senyal que condueix a una recompensa i el cervell decideix que val la pena recordar-la en el futur.
7- Tenir l'ajuda d'ALTRES PERSONES, ja que sol és més difícil.
8- LA FORÇA DE VOLUNTAT és imprescindible per aconseguir qualsevol repte.

Per canviar un hàbit cal passar 3 fases:
- ERRORS: equivocar-se i aprendre
- ESFORÇOS: aprendre a concentrar-se i a fer les coses d'una altra manera
- AUTOMATISMES: enhorabona, ja és un hàbit!

Cuida els teus pensaments, es convertiran en paraules.
Cuida les teves paraules, es convertiran en accions.
Cuida les teves accions, es convertiran en hàbits.
Cuida els teus hàbits perquè són la teva vida.
Cuida la teva vida perquè només en tens una.

Receptes i remeis de l'àvia Francesca d'Alcanar - Francesca Membrives -

Vam començar el primer d'uns quants fascicles sobre la dieta mediterrània. I, per començar, què millor que explicar què és la dieta mediterrània! Sabíeu que "dieta mediterrània" significa "estil de vida saludable"? I és que la dieta mediterrània és molt més que una pauta nutricional, és un estil de vida. Podeu conèixer-ne més detalls a Fundació Dieta Mediterrània

L'agenda - Carme Tuneu -

CAMINADES
19/05/2013 Susqueda Camina (15 km)
19/05/2013 Marxa dels Gats, a Sant Antoni - Calonge (9 km caminant o corrent / 18 km caminant, corrent o en btt / 33 km corrent o en btt)
26/05/2013 Caminada Popular "A les envistes del Ter: Verdaguer i Martí i Pol", a Folgueroles (caminada, esmorzar i lectura poètica)

CURSES
18/05/2013 Cursa del Mosquit, al Parc de l'Agulla de Manresa (10 km)
19/05/2013 Marxa dels Gats, a Sant Antoni - Calonge (9 km caminant o corrent / 18 km caminant, corrent o en btt / 33 km corrent o en btt)
25/05/2013 Els 10 km de Granollers (10 km)
26/05/2013 Setdellonga, a Vilallonga de Ter (21 km mitja marató /42 km marató)

MARXES EN BICI
18/05/2013 Marxa Cicloturista "Montsec-Montsec", a Balaguer (85 km / 190 km) -> AMB MELCIOR MAURI
19/05/2013 Marxa dels Gats, a Sant Antoni - Calonge (9 km caminant o corrent / 18 km caminant, corrent o en btt / 33 km corrent o en btt)
26/05/2013 Cabrerès BTT (42 km / 60 km)
26/05/2013 Marxa Cicloturista El Vendrell - Costa Daurada (102 km / 157 km)

TRAVESSIES NEDANT
01/06/2013 Marnaton La Lluna, a Calonge (1'2 km / 4'5 km)
29/06/2013 Marnaton a St Feliu de Guíxols (6 km)

PODCAST

Feu clic aquí i escolteu el programa!