Taradell acull el Curs de Trabucaires Novells amb 34 participants de tot Catalunya
Set nous trabucaires són participants de la Festa d'en Toca-Sons que durant aquest últim any ja ha incorporat a 13 trabucaires novells

Aquest dissabte al matí, 34 trabucaires de diferents colles de Catalunya han participat en el Curs de Trabucaires Novells, celebrat a Can Costa Centre Cultural de Taradell. La formació, organitzada per la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya i la Festa d'en Toca-Sons, és un requisit imprescindible per a totes aquelles persones que volen obtenir el permís per trabucar i participar en esdeveniments tradicionals.
La normativa actual exigeix que qualsevol nou trabucaire superi aquest curs, que es realitza semestralment des del 2019, abans de poder utilitzar un trabuc en festes i recreacions històriques. Per això, la formació compta amb la col·laboració de la Guàrdia Civil i la Subdelegació del Govern Espanyol a Catalunya, que vetllen per garantir la seguretat i el compliment de la legislació vigent.
L'acte ha començat amb la benvinguda institucional a càrrec del regidor de Festes de l'Ajuntament de Taradell, Adrià Serrarols, que també ha participat en el curs, i del nou president de la Coordinadora de Trabucaires, José Luis Fernández que ha entregat un obsequi tant a l'Ajuntament de Taradell com a la Festa d'en Toca-Sons com a record de l'acollida al municipi.

La formació ha inclòs diverses ponències impartides per especialistes amb l'objectiu de garantir una pràctica segura i responsable de la tradició trabucaire. Alberto López Cubelos, de la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil de Vic, ha explicat la normativa vigent i les mesures de seguretat obligatòries. El Dr. Josep Maeso, metge otorinolaringòleg, ha abordat els riscos per a l'oïda derivats del soroll dels trabucs i ha destacat la importància d'utilitzar protecció auditiva.

La Dra. Maria Teresa Sellarés Fabres, metgessa oftalmòloga, ha tractat la prevenció de lesions oculars i la necessitat de protegir els ulls davant possibles impactes o partícules en suspensió. D'altra banda, el Sr. Lluís Ll., expert en normativa pirotècnica, ha explicat les normes de seguretat industrial en la manipulació, adquisició i emmagatzematge de la pólvora negra.
Aroa Romero i José L. Fernández han detallat les característiques dels elements utilitzats en els actes de trabucaires i han donat pautes per manipular els trabucs amb seguretat per evitar accidents.
La jornada ha finalitzat amb un acte de cloenda presidit per María Carmen García-Calvillo Moreno, subdelegada del Govern Espanyol a Barcelona, que ha destacat la importància de la formació per mantenir viva la tradició trabucaire amb responsabilitat i seguretat.
Amb aquesta edició del curs, 34 nous trabucaires han obtingut el permís oficial, un pas imprescindible per poder formar part de colles i participar en festes populars, recreacions històriques i actes festius arreu del país.

Taradell reafirma així el seu paper com a punt de referència en la cultura trabucaire, especialment a través de la seva emblemàtica Festa d'en Toca-Sons, una de les més reconegudes dins del món de la recreació històrica a Catalunya.
Set nous trabucaires són participants de la Festa d'en Toca-Sons
Set dels participants en aquest curs són nous trabucaires de la Festa d'en Toca-Sons. Aquests s'afegeixen a les sis persones que ja van obtenir el permís en el curs celebrat fa un any a Alella i que ja van trabucar a la passada festa.
Actualment, l'Associació compta amb més de 30 trabucaires inscrits. Amb l'entrada de la nova junta al desembre de 2023, la Festa d'en Toca-Sons haurà incorporat 13 nous trabucaires en el darrer any, amb la voluntat d'afegir-ne encara més en els propers mesos. L'objectiu és continuar sumant participants, tant trabucaires com no, per obrir la Festa encara més al poble, fomentar la participació dels vilatans i vilatanes en aquesta tradició i recuperar el sentit de festa popular.
La junta ja treballa en l'organització de la 33a edició de la festa, i anima qualsevol persona interessada a sumar-s'hi a posar-se en contacte amb l'entitat. Ho pot fer a través del telèfon 649 91 17 37 (Francesc) o 628 42 98 38 (Sílvia).