FOTOS. Taradell estrena Can Granada i la marca Taradell Jove
Es va presentar aquest dijous amb diverses actuacions protagonitzades per joves taradellencs.
Aquest dijous, en el marc de la festa major d'hivern de Taradell, es va presentar el Taradell Jove, la nova marca pel col·lectiu de joves taradellencs. Es va fer en el futur equipament, que està ubicat a la casa coneguda com a Can Granada que l'Ajuntament ha arrendat en un contracte de lloguer de 10 anys i que en aquests moments està en fase de reforma i adequació de l'espai.
L'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, va agrair l'entusiasme de Xell Boix, la tècnica de Joventut, i va explicar que "era un compromís de l'equip de govern poder disposar d'un espai per als joves". Alhora va ressaltar com "una casa que ha estat durant molts anys tancada està plena de vida i de projectes".
La regidora de Joventut, Lídia Alonso, va explicar que Taradell té actualment "uns 1.300 joves d'edats compreses entre els 12 i els 29 anys i per poder atendre les seves demandes avui us presentem el futur equipament juvenil. Taradell Jove significa la manera de treballar per a i amb les persones".
Alonso va destacar que "l'Ajuntament considerava necessari habilitar un equipament destinat als i les joves de Taradell amb serveis d'atenció d'informació i d'orientació, que sigui un espai de socialització i cohesió, d'accés universal a les persones joves del municipi i un punt de confluència per les entitats".
El jardí serà d'ús públic i s'obrirà i es tancarà cada dia, indiferentment dels horaris de l'equipament juvenil. L'objectiu és "que tothom, joves i adults, puguin gaudir d'una zona arbrada, tranquil·la i que a ple estiu pugui actuar com a refugi climàtic per les altes temperatures". La part exterior de l'equipament també podrà acollir actes culturals de petit format com concerts, xerrades a l'aire lliure, tallers exteriors... "Volem que Taradell Jove sigui també un espai de promoció cultural i foment de la creació artística", va dir Alonso.
La regidora de Joventut també va destacar la bona ubicació del nou equipament, "cèntrica i propera a altres instal·lacions i equipaments municipals com Can Costa, l'Institut o el Servei d'Intervenció Socioeducativa El Puntal. Aquest fet permet facilitar la vinculació de l'equipament amb les persones del municipi, i més concretament, amb el jovent que freqüenta aquests espais abans mencionats".
Can Granada consta de 8 habitacions on hi haurà una sala d'estudi amb connexió a internet, una sala central polivalent per fer activitats i diverses sales de reunions. Alonso va comentar que "la nostra proposta és poder cedir aquestes sales de reunions a entitats del municipi, siguin o no juvenils, amb l'objectiu de facilitar l'associacionisme i la participació perquè volem que Taradell Jove sigui un espai per a tothom". Tot i que en aquests moments s'està adequant l'espai, moltes persones van entrar a la casa i veure el futur local.
L'any 2009 es va inaugurar l'espai El Puntal, ubicat al carrer Ramon Pou, on es va situar el Punt Jove (Servei d'Informació Juvenil). Posteriorment, aquest espai es va compartir amb el Centre Obert de l'Àrea de Serveis Socials, l'actual Servei d'Intervenció Socioeducativa, el qual va utilitzar el mateix nom. Durant molts anys, els dos serveis destinats a infants i joves compartien denominació i local, fet que va provocar una difícil distinció entre els dos serveis per als joves i les seves famílies.
Deu anys després, amb l'arribada de la Covid-19 i les mesures sanitàries corresponents, hi va haver diverses modificacions i el Punt d'Informació Juvenil va passar a Can Costa. Durant el 2021 es va realitzar la diagnosi pel nou Pla Jove i una de les conclusions extretes va ser la necessitat de disposar d'un espai físic de referència pel jovent. La demanda va ser explícita igual que la proposta recollida a través dels pressupostos participatius 2021 on es plantejava construir un espai de trobada, d'estudi i de cohesió per a les persones joves.
Durant la presentació de la marca Taradell Jove es van poder veure diverses actuacions de joves taradellencs que van demostrar les seves habilitats artístiques en la dansa urbana, en la creació de figures de fang, tocant la guitarra o ballant.
Entrevista a la regidora de Joventut, Lídia Alonso: