Taradell té tres fonts que no ragen i dues de contaminades
Durant anys, la de Cassanell ha estat entre les més contaminades d'Osona i ara no treu aigua
Tot i que Taradell ja no lidera el rànquing comarcal de les fonts més contaminades, això no vol dir que la situació hagi millorat. Segons l'últim estudi anual que fa el Grup de Defensa del Ter (GDT), el municipi té ara mateix tres fonts que no ragen i dues que estan contaminades per nitrats.
La font de Cassanell, que durant anys ha estat entre les més contaminades d'Osona, la del Rabetó i la del Raig són les tres que no treuen aigua actualment, mentre que la font Gran i la de la Madriguera donen aigua contaminada, amb un nivell de nitrats per sobre dels permesos, de 66,7 i 97,4 mg/L. Per tant, se situen per sobre del llindar de contaminació fixat per l'OMS, que és de 50 mg/L.
Més de la meitat de les fonts ja no ragen
En un comunicat, el GDT explica que els resultats del mostreig que han fet aquest any "són molt preocupants", ja que més de la meitat de les fonts de la comarca han deixat de rajar, concretament un 52% de les fonts, una dada que ha anat creixent progressivament els últims tres anys, agreujada per la sequera. Aquest any, de les 170 fonts mostrejades només 81 rajaven i d'aquestes un 41% d'aquestes estan contaminades, el mateix percentatge que l'any passat. La mitjana de nitrats d'aquestes fonts és de 58 mg/L de nitrats front dels 56,1 mg/L de l'any passat.
Les tres més contaminades són la de Gallisans de Santa Cecília de Voltregà, que repeteix la primera posició amb 511,2 mg/L de nitrats, més de 10 vegades el llindar de contaminació. La segona i la tercera són la font Salada de Gurb amb 215,4 mg/L i la font del Raig de Torelló amb 192,4 mg/L, les mateixes fonts que l'any passat.
L'entitat denuncia que la ramaderia intensiva del porcí ha contaminat bona part dels aqüífers de Catalunya. "Osona i el Lluçanès, s'han convertit en la zona 0 de contaminació per nitrats d'origen ramader. És un fet incontestable i reconegut per tothom, malgrat que cap administració hagi pogut o volgut solucionar-ho. Aquesta contaminació ha inutilitzat una gran quantitat de pous, i ha fet que molts municipis hagin hagut de buscar alternatives, altres fonts d'aigua", diuen en el comunicat.
Per això, reclamen mesures i "repensar el model porcí català si es vol abordar seriosament el problema de l'aigua a Catalunya".
L'estudi del GDT l'han fet més de seixanta persones voluntàries que han recollit mostres d'aigua de diferents fonts de tots els municipis d'Osona i el Lluçanès.