Tres de les cinc fonts que té Taradell estan contaminades

La del Cassanell no raja i la del Rabetó és l'aigua que treu aigua com toca

Dissabte, 12/04/2025

Els resultats del mostreig de les fonts d'Osona i el Lluçanès que fa anualment el Grup de Defensa del Ter (GDT) són "preocupants", segons destaca l'entitat. Un terç de les fonts ha deixat de rajar i el 40% de les analitzades -unes 170- estan contaminades.

Si posem la lupa a Taradell, el balanç tampoc és esperançador: de les cinc fonts que hi ha al municipi, tres estan contaminades i una no raja. És a dir, només una font treu aigua com toca. És la del Rabetó, que fa un any no rajava.

Font Cassanell

La que està eixuta ara és la de Cassanell, que durant anys ha estat entre les més contaminades d'Osona. Tot i això, és bastant habitual que no ragi, ja que es tracta d'una font molt superficial que no sol rajar gaires dies a l'any.

Dues fonts de Taradell analitzades pel GDT multipliquen el límit de nitrats

Les altres tres fonts de Taradell (la de la Madriguera, la del Raig i la Font Gran) presenten una concentració alta de nitrats, de 88, 56 i 60 mg/l, respectivament. Per tant, contenen una quantitat de nitrats que supera el llindar fixat per l'OMS de 50 mg/l. Tot i sobrepassar els nivells de nitrats, són els valors més baixos dels últims sis anys.

unnamed

És una situació que ha empitjorat respecte a l'any passat, quan hi havia dues fonts contaminades, una menys que ara. En canvi, hi havia tres fonts sense rajar, dues més que ara.

També cal tenir en compte que l'episodi de pluges de les últimes setmanes pot haver fet canviar la situació respecte al gener, quan es va fer l'estudi.

unnamed (1)

Un any més, la font més contaminada d'Osona i el Lluçanès és la de Gallisans, a Santa Cecília de Voltregà. El GDT atribueix la situació al canvi climàtic, però assenyala també l'agroindústria del porc com un dels principals causants per les grans quantitats d'aigua que fa servir. De fet, segons el GDT, una de les principals solucions implicaria minimitzar la cabana porcina d'Osona, que s'estima en un milió de porcs, i reduir-la al 10%.

Uns 60 voluntaris del GDT han estat els encarregats de fer els mostrejos durant el mes de gener per les fonts dels diferents municipis d'Osona i el Lluçanès. Les mostres han estat analitzades pel Laboratori Prat de Torelló.

Aquí pots consultar l'estudi complet.